Gå til innhold

Vårklar bil med vask og polering

Det er på tide å vaske vinteren av bilen, og gi bilen en velfortjent vårpuss. NAF anbefaler bileiere å sette av litt tid for å gjøre bilen klar for vår- og sommerhalvåret. Har du allerede skiftet hjul i påsken, kan det likevel være nyttig å lese gjennom tipsene nedenfor.

 • Publisert: 16.04.20

1. Vask bilen utvendig

En skikkelig hjemmevask med hageslage eller høytrykksspyler, bøtte og svamp er første trinnet i vårpussen. Salt fra vinteren binder skitt til bilen. Om det blir liggende over tid, kan det resultere i rust.

 • Spray avfettingsmiddel på tørr bil fra vinduene og ned, også på felgene.
 • La middelet virke i noen minutter, men det skal ikke tørke – det kan være lurt å jobbe parti for parti.
 • Spyl bilen skikkelig nedenfra og oppover.
 • Ta gjerne er en ekstra runde med «grovvask» hvor du skyller bort så mye skitt som mulig, inni hjulbuer, under bilen, bak støtfangere osv.
 • Håndvask bilen med bøtte og svamp. Ta en del av bilen om ganger, og skyll bilen. Skyll også svampen ofte og bytt vann. Ta lakken ført, og avslutt med felgene.
 • Tør av bilen med pusseskinn eller mikrofiberklut.

 

Når man vasker bilen, bør man stå i skyggen for å unngå skjolder i lakken eller ikke blir skadet av såperester som tørker ut. Et tips er å lese kapittelet om vedlikehold og pleie i bilens instruksjonsbok eller manual.

2. Vask Motorrommet

Sett en tapebit over utluftingshullet i lokket på bremsevæsken, og spyl bort salt fra motorrommet. Vær forsiktig med for høyt trykk på vannet i motorrommet.

NB! Ikke gjennomfør motorvask på elbiler og hybridbiler. Vask da kun med en lett fuktet fille.

Vi vil anbefale at du setter bort vask av motorrommet til en av våre forhandlere.

3. Tørk batteriet forsiktig med lett fuktet fille

Vask batteriet forsiktig med en lett fuktet fille og tørk godt av etterpå. Smør gjerne polskoene med vaselin eller syrefritt fett. Kjører du mye korte turer, kan det være lurt å ta en vedlikeholdslading på 12V batteriet for å bevare batteriet lengst mulig.

12V-bilbatteri.png

 

4. Rydd bilen, kast søppel og vask innvendig

Liker du nybilfølelsen? Om du rydder ofte litt i bilen og rister mattene holder du bilen pen lenger. Trenger du likevel en overhaling får du med enkle grep en ren bil innvendig:

 • Rydd bilen og kast søppelet.
 • Åpne alle dører og luft bilen.
 • Ta ut mattene og støvsug bilen.
 • Bruk en lett fuktig klut og tør av flatene.
 • Bruk en klut som er beregnet til skjermer for å tørke av navigasjonsskjermen.
 • Vask ruten innvendig, rådet fra NAF er å vaske ruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget som legger seg på innsiden av ruten. For å unngå skjolder, tørker du av med en tørr klut.
 • Husk bagasjerommet.
 • Legg alt på plass igjen.

 

Les mer om god sikt og ren frontrute her. Vil du ha hjelp til alt dette, ta gjerne kontakt med en av våre forhandlere.

Finn din nærmeste forhandler

5. Gå over gummilister og døråpninger

Sørg for at du har vasket godt i døråpninger og rundt dørene. Kjøp deg en silikonstift, og stryk silikon på dørlistene og listene i bagasjerommet. Dette vedlikeholder gummilistene og tetningene blir bedre. Smør alle dørlåsene.

6. Gå en runde rundt bilen og se etter skader i lakken

Om du har fått steinsprutskader eller småskader i løpet av vinteren, bør disse repareres. Trenger du hjelp med dette, ta kontakt med en av våre forhandlere.

Vårklar-bil-inspiserer-lakken.png

7. Utvendig plastdeler

Om du renser og polerer plastdelene på bilen, holder de seg pene og falmer ikke. Dette bidrar også til at du slipper de hvite flekkene på plastmaterialene når du polerer bilen. Kjøp deg et poleringsmiddel for plast.

8. Polering

En polert bil gir et eksklusivt uttrykk på bilen din og beskytter lakken. Om du følger trinnene ovenfor er bilen klar til å poleres. Pass på at bilen er helt tørr før du går i gang. Benytt et poleringsmiddel du liker å bruke, et tips er å velge et tyntflytende produkt fordi det er lettere å jobbe med. Les pakningsvedlegget nøye, og gjør følgende:

 • Legg på et lag med polish med en svamp eller klut, i et tynt lag. Jobb deg gjennom bilen, parti for parti.
 • La polish eller voksen tørke tilet hvitaktig belegg.
 • Tørk av og polér fram glansen i lakken med pussegarn eller mikrofiberklut.
 • Polér i sirkelformede bevegelser.

 

Selvgjort er velgjort, men du kan sette bort jobben til en av våre forhandlere.

Finn din nærmeste forhandler

9. Sommerdekk – best i test

Det er 1,6 millimeter minimumskrav til dekkmønster på sommredekk, men NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

Vårklar-bil-dekkdybde.jpg

Trenger du nye sommerdekk? Ta en titt på Motors Sommerdekktest for 2020.

10. Lagring av vinterhjulene

Sjekk vinterdekkene og felgene for mønsterdybde og skader. Det er 3 millimeter minimumskrav til dekkmønster på vinterdekk, men NAF anbefaler minimum 4 millimeter.

Det er mye hyggeligere å vite at dekkene er klare for neste sesong når den kommer, holder de en sesong til? Fjern steiner fra dekkmønsteret, og vask de godt før du pakker de bort. Oppbevar dekkene dine på et mørkt, kjølig og tørt sted – hengt på vegg eller stablet oppå hverandre. Bruk gjerne dekkposer for å beskytte dem og holde de rene frem til neste sesong.

Pssst… Les instruksjonsboken

Det er mye informasjon om hva du kan gjøre selv med bilen i instruksjonsboken.

Vi ønsker den en hyggelig vår og lykke til med vårrengjøringen!

Om du ikke er en av dem som synes dette er en hyggelig våroppgave, eller om du ikke har plass til å holde på med dette, kan en av våre forhandlere hjelpe deg.

Finn din nærmeste forhandler

Relaterte artikler
Mørkegrå Kona Electric med tilhenger. Tips og råd

Så mye kan du laste med Kona Electric

Lurer du på hvor mye tilhengervekt Kona Electric er godkjent for å frakte? Her finner du all informasjon du trenger før du benytter deg av tilhengeren med din nye elbil.

Hyundai viser sine SUV-er; Santa Fe, Tucson og Kona. Tips og råd

5 grunner til hvorfor din neste bil burde være en SUV

Sport Utility Vehicles, også kjent som SUV, har både utseendet og tilbehøret til et røft terrengkjøretøy. I dag har derimot den mer moderne versjonen byttet beite og er nå å se i de mer urbane områdene og ikke bare på humpete landeveier. Hvorfor har SUV fått denne appellen i markedet?

Back to top