Gå til innhold

Turbo sparer både forbruk og utslipp

Moderne turbo gjør små bilmotorer attraktive

  • Publisert: 09.05.17

For å tilfredsstille myndighetenes krav til CO2-utslipp har bilfabrikantene konstruert små turbomotorer som gjør mer enn å øke effekten. De bidrar i stigende grad til lavere utslipp og mindre forbruk i småbiler.

Biler konstruert for turbo

Den viktigste forandringen er at dagens motorer er konstruert for turbo, ikke som i gamle dager da en turbo ble påmontert en vanlig forbrenningsmotor. Dagens turbolader er fysisk mindre enn før og krever mindre energi for å virke. Lavere effekt kompenseres med moderne elektronikk som forbedrer motorens presisjon. Denne nye type turbomotorer med tre sylindere og ca 100 hk passer best for små og lette biler, også fordi motoren selv er liten og lett. Dette bidrar også til at disse bilene kommer gunstig ut prismessig.

Når velge turbo?

Moderne turbomotorer egner seg godt til småkjøring fordi de blir raskere varme, men det morsomme er at f .eks Hyundais i20 Active også henger godt med på langkjøring. Den har ikke det forsinkede turbobrølet fra gamle dagers turbo, men motoren sørger for at bilen holder godt følge med trafikken, med det lille ekstra som skal til for å foreta en trygg forbikjøring. At bilen også er morsom å kjøre gjør den enda mer attraktiv.

Turbo gir lavere turtall

En moderne turbomotor bidrar hovedsakelig til økt dreiemoment, dvs hvor mye kraft som kommer ut av en motor på en omdreining. Med mere luft, og dermed mer bensin, blir det skapt høyere dreiemoment. Det betyr at man kan kjøre med lavere turtall enn en vanlig forbrenningsmotor for å oppnå samme hastighet, noe som gir lavere forbruk. Ikke bare det, men turboen bidrar til å gi i20 Active et CO2 utslipp på kun 106 g/km.

i20 active er en moderne turbobil

Hyundais i20 Active er et godt eksempel på en moderne småbil med turbomotor. Denne tøffe B-SUVen har en tre-sylindret turbomotor på til sammen 1-liter som yter 100 hk. Modellen har høy bakkeklaring med offroad design, inkludert takrails og en karakteristisk motorlyd. Les mer om bilen med den moderne motoren her.

Vi tok med oss to damer på en svipptur i en i20 Active med turbomotor. Les mer om hva de synes om bilen og motoren her.

Relaterte artikler
Teknologi

Bilteknologien påvirker kropp og sinn

For mange er den daglige kjøreturen en stressende øvelse fylt med frustrasjon over andres kjøreferdigheter og følelsen av å kaste bort dyrebar tid i trafikken. Nyere bilteknologi er med på å endre dette.

Teknologi

Er det mulig å kjøre på hydrogen gjennom Europa?

Det er spørsmålet et titall europeiske biljournalister nå stiller seg. For å finne svaret reiste de søndag på en langtur fra Bergen til Bolzano i Italia med ti hydrogenelektriske biler. I Norge finnes det i dag fem hydrogenstasjoner og i Europa har man nå startet byggingen av et nett av hydrogenstasjoner som skal binde Europa sammen.

Back to top