Gå til innhold

Tre varianter av elbil, hva bør du velge?

Valg av elektrisk bil handler først og fremst om kjøre- og bruksmønster, sier markedsdirektør hos Hyundai, Christian Stenbo. Over 40 prosent av alle biler som selges i Norge har nå en form for elektrisk motor i seg, men modellene tilfredsstiller forskjellige behov. Derfor bør man se på sitt eget kjøremønster og være ærlig på hva slags type elbil man trenger, sier Stenbo.

  • Publisert: 30.09.17

Det finnes per i dag tre type elbiler som henter strøm fra batterier i bilen. Det er den rene batterielektriske bilen som kun går på strøm, så er det ladehybriden hvor man kombinerer en kraftig ladbar batteripakke og en bensinmotor. Den siste varianten er en hybrid hvor en bensinmotor kombineres med en mindre batteripakke som lader seg selv under kjøring. Hva skal man velge?

Batteri for småkjøring og pendling

– Batterielektrisk bil (BEV/EV) er den type elbil som har fått mest oppmerksomhet i Norge de siste årene, takket være gunstige avgiftslettelser og tilgang til buss- og taxifil. Vår nye IONIQ electric har null utslipp og er ideell for dagpendling til og fra jobb, eller for småkjøring i områder hvor det er tilgang på ladepunkter, sier Stenbo.

Ladehybrid for mye småkjøring, med langturer innimellom

– Kjører man daglig korte turer på opp til fire-fem mil og en sjelden langtur, bør man vurdere ladbar hybrid (PHEV), sier Christian. Den har et batteri som kan lades i begge ender av den daglige pendlingen, slik at den daglige kjøringen foregår helt uten utslipp. Kjører du sporadisk lengre turer utover den daglige pendlingen, så er nok ladbar hybrid noe for deg. - Da kan du kjøre utslippfritt på strøm i det daglige, og på langtur er fossilmotoren der når man går tom for batteristrøm. Null rekkeviddeangst, sier han

Hybrid for den som er mye på farta

IONIQ hybrid (HEV) er en bil hvor en bensinmotor og en mindre elektrisk motor jobber tett sammen. Denne kombinasjonen gir en bil med svært lavt bensinforbruk og utslipp, takket være batteriet som bistår til bensinmotorens fremdrift, for eksempel ved igangkjøring eller forbikjøring. - Hybrid er egner seg godt for småkjøring i kombinasjon med hyppige langturer, og man slipper å være påpasselig med ladingen. Batteriet er lett og kjapt og lader seg selv under kjøring, gang på gang, sier Christian og understreker hvor viktig det er å være ærlig om hvordan man egentlig bruker bilen sin. Først da kan man, gjerne i samråd med sin forhandler, finne den type elbil som passer best!

Hyundai med klasseledende teknologi

– Vi er svært stolt av å kunne tilby en komplett linje av elektriske biler, sier markedsdirektøren. Spesielt at vi som eneste leverandør kan levere biler med lav- og nullutslipp både for langkjøring (FCEV, PHEV og HEV) og kortere kjøring (BEV og PHEV). Det gjør oss til en klasseledende leverandør i segmentet for elektriske biler med lav- og nullutslipp, avslutter Stenbo.

 

Huskeliste elektriske biler med nullutslipp:

  • FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) er en hydrogenelektrisk bil hvor det utvinnes strøm fra hydrogen som er fylt på bilens tank. Denne strømmen går til bilens elektriske motor som driver bilen fremover. Utslippet er kun rent vann og bilen er like godt tilpasset småkjøring som langturer. Utbygging av hydrogenstasjoner er i gang i Norge og Europa og du kan i dag kjøpe den hydrogenelektriske bilen Hyundai ix35 Fuel Cell.
  • BEV (Battery Electric Vehicle) er batterielektriske biler som drives frem av en elektrisk motor som får strøm fra en batteripakke. Bilen lades fra strømnettet når den står parkert. Disse bilene egner seg best for kortere distanser med tilgang til ladepunkter.


Klikk her for mer informasjon om hydrogen som drivstoff for elbiler

 

Huskeliste hybridelektriske biler med lavutslipp:

  • HEV (Hybrid Electric Vehicle) er hybridbiler som kombinerer bensin/dieselmotor med strøm fra batterier som lades under kjøring. Egner seg godt for den som kjører mye med hyppige langturer.Bilene kjennetegnes ved lavt drivstoff-forbruk og utslipp
  • PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) er hybridbiler som kombinerer bensin/dieselmotor med kraftige batterier som hovedsakelig lades før og etter kjøring. Ideell for kortere turer og en langtur innimellom

Lykke til med valget av elektrisk bil!

 

Les mer om IONIQ

Relaterte artikler
Tips og råd

På tur med Hyundai – Oslo – Bergen, via Hemsedal

Bli med oss på tur! Under #påturmedhyundai vil vi i løpet av sommeren dele reiseopplevelser fra vårt langstrakte land. I en Hyundai KONA tok vi denne gangen turen til Vestlandets hovedstad, Bergen, der stavkirker, nydelige badestrender og fuglereservat var blant noen av høydepunktene. Få våre beste tips her.

Back to top