Gå til innhold

Teknologien bak Hyundais selvkjørende IONIQ

På CES-messen i Las Vegas tidligere i år viste Hyundai frem IONIQ Autonomous, vårt nye konsept for selvkjørende biler.

  • Publisert: 19.05.17

Selvkjørende biler vil på sikt spille en større rolle i våre liv. Hyundais autonome IONIQ-konsept bruker LiDAR teknologi for å identifisere objekter og navigere seg rundt på egenhånd. Ved første øyekast ville du ikke se at IONIQ-modellen er en selvkjørende bil. Det er ingen ekstra komponenter plassert på taket og bilen ser ut som de andre modellene i Hyundais innovative IONIQ-serie.

Sensorteknologi bygd inn i bilen

Det selvkjørende IONIQ-konseptet som ble vist frem i Las Vegas har mye av sensorteknologien skjult i bilens paneler. I tillegg bruker bilen eksisterende sensorer som cruise control og parkeringssensor som hjelpefunksjoner. Disse systemene, som er tilgjengelig i IONIQ electric, hybrid og plug-in hybrid, er integrert i LiDAR teknologien.

Lasere og dataprogramvare for å unngå hindringer

Bilen bruker laser- og radaranlegg for å oppdage objekter, og på den måten kan bilen identifisere andre kjøretøy, veiskilt, veibeskrivelser, trafikklys og andre objekter. Roterende laserstråler, som er en del av en avansert dataprogramvare, gjør det mulig å bestemme avstanden til objekter og andre kjøretøy, samt handle automatisk etter hva som skjer i trafikken.

Bedre synsfelt enn et radaranlegg

LiDAR-systemene i den selvkjørende IONIQ-bilen har et bredere og større synsfelt enn et rent radaranlegg, og dette gjør bilen effektiv i trafikken. LiDAR-teknologien er integrert i tre sensorer i støtfangeren foran på bilen. Fremovervendte kameraer øverst på frontruten brukes til å oppdage objekter, trafikksignaler og lese av trafikklys. De fremovervendte kameraene gjør også slik at bilen holder seg innenfor veimerkingen.

IONIQ Autonomous intervjuklipp


Fra metrologiske undersøkelser til romfart

LiDAR teknologi brukes i flere bransjer, alt fra overvåking av sprekker i jordskorpen og detaljerte meteorologiske undersøkelser, til gruvedrift og militær forskning. NASA har blant annet brukt LiDAR-teknologi til kartlegge planeten Mars og i romreiser når romskip har måtte gjøre manøvreringsjusteringer.

Relaterte artikler
Teknologi

Bilen som kan åpnes med fingeravtrykket

En finger på dørhåndtaket er alt som skal til for å åpne døren på nye Hyundai Santa Fe. De første utgavene som kom til Norge for noen måneder siden leveres foreløpig ikke med fingeravtrykk-skanner, dette kommer først på hjemmemarkedet i Korea og vil bli levert til andre markeder etter hvert.

Teknologi

Bilteknologien påvirker kropp og sinn

For mange er den daglige kjøreturen en stressende øvelse fylt med frustrasjon over andres kjøreferdigheter og følelsen av å kaste bort dyrebar tid i trafikken. Nyere bilteknologi er med på å endre dette.

Back to top