Gå til innhold

Knallstart på 2020 - Thierry Neuville vant årets mest prestisjefylte rallyløp

Rally Monte-Carlo kunne ikke blitt en større berg- og dalbane for Hyundai Motorsport.

  • Publisert: 27.01.20

For første gang i karrieren ble det altså seier i Rally Monte-Carlo for fjorårets sølvvinner i Rally-VM, Thierry Neuville. Å vinne dette løpet står høyt opp på «bucketlisten» til alle VM-førerne. Løpet er blitt kjørt siden 1911, og har en veikarakteristikk som er utenom det vanlige.

En fartsprøve kan inneholde alle fire årstidene på en gang, hvor de kan kjøre på både lynraske, tørre asfaltveier, og skumle, svingete og tekniske partier dekket med snø og is. Derfor er det høy prestisje å vinne Rally Monte-Carlo, og det var ikke vanskelig å se på jubelscenene etter målgang for mye dette betød for Neuville og kartleser Nicolas Gilsoul med deres Hyundai i20 Coupe WRC.

Fem ekstrapoeng

– En fantastisk måte å starte sesongen på, og endelig har jeg klart å vinne her i Monte-Carlo. Vi har vært nærme før, men endelig har vi gjort det! Jeg har fått mer og mer trygghet gjennom utviklingen av løpet. Stor takk til teamet, og helt perfekt å starte en ny sesong slik, oppsummerte en lykkelig Neuville etter målgang, som også vant den siste etappen som gir fem ekstrapoeng i sammendraget.

Følelsene var store også i Hyundai-leiren. Teamsjef Andrea Adamo tok til tårene og klarte ikke snakke foran kameraet som gikk direkte på TV. Litt senere hadde han dette å si i pressemeldingen.

 

Teamsjef Andrea Adamo
Det er så mye som skjer i hodet mitt akkurat nå. Det betyr så mye for meg personlig å kunne vinne i Monte-Carlo. Hyundai Motorsport har vokst enormt de siste 12 månedene. Jeg husker etter at vi ble nummer to her i fjor, hvor vi satte opp en liste over alt vi måtte bli bedre på. Folka mine har gjort en fantastisk jobb med å tette disse hullene, og har vist denne helgen hva de er kapable til. Teamsjef Andrea Adamo

Sebastien Loeb, rallylegenden som har vunnet Rally Monte-Carlo hele syv ganger tidligere kjørte inn til en sjetteplass etter et vanskelig løp med dekkproblemer og avkjøring på søndagen.

 

Rally-Monte-Carlo.jpg

Høydramatisk for Tänak

Rally Monte-Carlo vil gå inn i historiebøkene som et dramatisk løp også av andre årsaker. Fjorårets verdensmester og årets nysignering, Ott Tänak, stod for det som omtales som «en av de verste» krasjene i Rally-VMs historie. I over 180 kilometer i timen mistet han veigrepet, og fløy 40 meter gjennom lufta før det gikk i kast i kast i en distanse på over 100 meter. I tillegg falt han ned en fjellside på flere titalls meter på slutten av krasjen.

Tänak og kartleser Martin Järveoja kom helt uskadet ut fra ulykken og kunne gå ut av bilen for egen maskin. Rutinemessig sjekk på sykehus måtte til grunnet alle G-kreftene, men dagens WRC-biler er bygd så solide at man altså kommer fra en slik krasj med kroppen og hodet i behold ettersom de sitter polstret med et sekspunkts sikkerhetsbelte omkranset av solide rørrammer som beskytter cockpiten. Iskalde Tänak lar seg heller ikke skremme, og ser allerede fram til å kjøre Rally Sweden, som også har innslag av etapper i Norge.

For første gang stilte også Hyundai et team med to biler i WRC 2-klassen, som er klassen under WRC. Her kjøres det med såkalte R5-biler, som er litt mildere og rimeligere enn en WRC-bil. Her kjører også en nordmann, Ole Christian Veiby. Veiby lå godt an til å sikre andreplassen i sin WRC 2-debut for Hyundai, men på søndagens andre fartsetappe kjørte han inn i fjellsiden og måtte bryte.

Teamkamerat Nikolay Gryazin kjørte inn til tredjeplass i WRC 2, en klasse som forøvrig ble vunnet av nordmannen Mads Østberg.

Rally Monte Carlo 2020

1) Thierry Neuville, Hyundai, 3:10:57,6
2) Sebastien Ogier, Toyota, +12,6
3) Elfyn Evans, Toyota, +14,3

6) Sebastien Loeb, Hyundai, +5:04,7

Rally-VM sammenlagt etter 1 av 13 runder
1) Thierry Neuville - 30
2) Sebastien Ogier - 22
3) Elfyn Evans - 17

6) Sebastien Loeb - 8
-) Ott Tänak - 0

 

Relaterte artikler
Eugen i sin Alfa Romeo klar for vinterføre Motorsport

Fartskongen på 1930-tallet

Eugen Bjørnstad var den første som satte Norge på motorsportkartet . Han var eventyreren, kremmeren og livsnyteren som ble en av Norges største kjendiser i sin tid.

Motorsport

Rally Monte Carlo, løpet hvor publikum påvirker utfallet

Ett av verdens mest berømte og tradisjonsrike bilrace starter rallysesongen denne uken. Rally Monte Carlo ble første gang arrangert i 1911 for å vise bilenes fremskritt og nyvinninger. Siden 1973 har årets første rallyløp bydd på alt fra tørr asfalt til regn, snø og is, noe som gjør dekkvalget til en risikosport i seg selv.

Motorsport

Hyundai er verdensmestere

Det tok Hyundai Motorsport seks sesonger å oppnå den store milepælen. Nemlig å bli den beste fabrikken i verden.

Back to top