Gå til innhold

Hyundai NEXO – en ny generasjon hydrogenbil

På CES-messen i Las Vegas 8. januar ble vår nye hydrogenbil, Hyundai NEXO, som går i produksjon våren 2018, vist frem for første gang.

  • Publisert: 11.01.18

Hyundai har vært en pioner innen utviklingen av hydrogenbiler, og ix35 Fuel Cell var verdens første serieproduserte bil i denne kategorien. Med nye Hyundai NEXO tar vi steget videre, og her snakker vi om en helt ny dedikert hydrogenbil.

Et stort teknologisk fremskritt

NEXO, som er en stor SUV, tar et langt steg fremover rent teknologisk, og har blant annet verdens mest effektive brenselcellesystem. Komponentene i drivlinjen er blitt mindre og lettere enn tidligere, samtidig som kapasiteten i hydrogentankene er økt. Bilen er bygget helt uten kompromisser.

– Med disse endringene får NEXO en teoretisk rekkevidde som er forventet å være på 800 kilometer per fylling. Dette er en økning på om lag 40 prosent sammenlignet med forgjengeren ix35 Fuel Cell, sier Øyvind L. Knudsen, produktsjef i Hyundai Motor Norway, og legger til:

– Vi har også gjort store fremskritt når det kommer til kald start, som tradisjonelt har vært en utfordring på hydrogenbiler. NEXO starter uten problemer selv i temperaturer rundt 30 minusgrader.

Blir en rekkeviddekonge

I motsetning til vanlige elbiler som må lades med kabel, kan den nye SUVen fylles opp på bare fem minutter på en hydrogenstasjon.

 

Øyvind Knudsen
– Vi har jobbet svært målrettet mot økt effektivitet i både brenselcellesystemet og elmotoren for å kompensere for de aerodynamiske følgene som karosseriformen har. I tillegg har designerne klart å skape et SUV-design som sørger for lavest mulig luftmotstand, så dette blir en rekkeviddekonge. Øyvind Knudsen

Miljøvennlig teknologi

NEXO er ikke bare en miljøvennlig bil når det kommer til utslippet – som er rent vann, miljøvennlighet har også stått i fokus gjennom hele bilens design. Innvendig er samtlige materialoverflater i UL-sertifiserte biomaterialer, det være seg alt fra gulvmatter til plastdeksler og såkalte soft skinn-materialer.

– Dette gir en CO2-reduksjon på 20 prosent, og NEXO har den mest utstrakte bruken av miljøvennlige materialer hele bilbransjen. I tillegg tilbyes bilen med fem forskjellige farger, som alle er produsert med lave utslipp, sier Knudsen.

Bilen har dessuten har dessuten fått luftforurensningsfiltre som filtrerer fint støv inklusive nanopartikler. Det betyr at 99,9 prosent av alt støv kan renses, og at luften som slippes ut av NEXO er renere enn den som kom inn. Dermed bidrar bilen aktivt til å minske luftforurensning lokalt.

Sikkerhet i førersetet

Som i alle nye Hyundai-modeller står sikkerhet i førersetet i NEXO. Bilen har dermed fått en rekke teknologiske nyvinninger.

– Blind-spot View Monitor er en av de mer avanserte nyhetene i vår nye hydrogenbil. Her har man videreutviklet blindsonevarslingen vi kjenner fra våre andre modeller, og lagt til kameraer som følger med på blindsonen. Når sjåføren skal skifte fil, aktiveres kameraet på den siden man blinker til, og blindsonen vises på skjermen i instrumentpanelet. Dette minsker faren for kollisjoner ved filskifte enda mer enn tidligere, sier Knudsen.

I tillegg har NEXO fått neste generasjons filassistent, som aktivt holder bilen i sin fil på både store og små veier, og i både by- og motorveishastigheter. I kombinasjon med dette systemet får bilen en videreutviklet versjon av adaptiv cruise control.

Autonome funksjoner

NEXO får også selvkjørende egenskaper, og med mulighet for Remote Smart Parking Assist kan bilen parkere seg selv.

– NEXO er en fremtidsrettet, svært innovativ og miljøvennlig bil. For oss markerer den nok en milepæl, og for Hyundai er den sammen med KONA electric en svært viktig elektrisk nyhet i 2018, avslutter Øyvind Knudsen, produktsjef i Hyundai Motor Norway.

Relaterte artikler
Bilnytt

Et fantastisk jubileumsår for Hyundai Norge

40% salgsøkning, Årets bil 2017 og til sammen 100 000 solgte biler på det norske markedet. I året som har gått har Hyundai feiret 25 år i Norge, og for et jubileumsår det har vært!

Back to top