Gå til innhold

Hvordan øke rekkevidden på elbil med 25 prosent?

Det snakkes mye om rekkeviddeangst, spesielt på kalde vinterdager. Men er det noe vi kan gjøre for å tyne flere mil ut av en elbil i 10 kuldegrader?

  • Publisert: 09.05.17

Under en vintertest fra Oslo til Vålerbanen i Solør i februar 2017, en distanse på 155 km, viste det seg at du med noen få enkle knep kan kjøre flere ekstra mil på én lading. Er du villig til å ofre litt komfort og holder deg godt innenfor fartsgrensene er det mulig å få mange mil ekstra.

Det var to Hyundai IONIQ som skulle utfordre rekkeviddeangsten denne flotte vinterdagen. Begge bilene hadde stått til lading i åpen garasje hele natten ved null grader. Det betød fullt, men ikke varmt batteri for bilene ved avgang kl. 09:00. Den ene sjåføren skulle kjøre som en «vanlig» bilist, innenfor fartsgrensene, med varmeapparatet tilpasset den kjølige vinterdagen. Den andre sjåføren skrudde av varmeanlegget og hadde kun anledning til å varme seg med sporadisk setevarme og rattvarme, noe som trekker svært lite strøm på moderne biler. Kjøringen skulle være så økonomisk som mulig, men uten å sinke trafikken.

Strøm nok til å kjøre videre

Ved avreise fra Alna var temperaturen syv grader minus, og den beveget seg sakte nedover. Målet var å komme frem til Vålerbanen, for deretter å kjøre til batteriet var tomt. I praksis betyr det ca. fem prosent kapasitet før bilen automatisk legger inn fartssperre.

Trafikken fløt lett på E6 og E16 til Kongsvinger som var første stopp etter 87,2 kilometer, men også siste mulighet til å fylle litt ekstra strøm før Vålerbanen. Det sa begge sjåførene nei takk til, de mente de hadde nok strøm til å klare de siste 68,3 kilometerne. Sparebilen hadde 125 kilometer tilgjengelig, mens bilen med varmeapparatet på hadde 91 km tilgjengelig etter en og en halv times kjøring på motor- og landevei.

Etter litt småkjøring ut av Kongsvinger bar det ut på landeveien igjen, stort sett i 80 km/t avbrutt av noen få tettbebygde strøk. Det var fremdeles en flott og kald vinterdag med ganske isete og ruglete vinterforhold, så det var bra begge bilene var utstyrt med identiske og gode Hakkapeliitta-dekk, riktignok uten pigg. På grunn av de litt røffere forholdene gikk strømforbruket nå noe opp.

Kjørte til batteriet var tomt

Etter en drøy times kjøring i stadig kaldere vær ankom bilen som kjørte med varmeapparat og ingen begrensninger på strømbruk Vålerbanen først. Men det ble ingen kjøring på banen – da bilen gled inn foran laderen ved banen var det kun var tre prosent igjen på batteriet. I snitt hadde bilen med varmeapparat og fri bruk av elektronikk klart 155 km på én lading i ca. ni kuldegrader.

Noen minutter senere ankom sparebilen. Sjåføren var selvfølgelig godt kledd, og ved godt mot. Han hadde brukt sete- og rattvarmen når det var nødvendig, og noen drag med isskrapen hadde det også blitt. Men bilen oppga at den kunne klare ytterligere 77,5 kilometer. Så det var bare å begi seg ut på den snølagte banen for så se hvor langt det rakk.

Snøen, og kanskje litt ekstra tung pedal på banekjøring gjorde nok at det var denne distansen som hadde det høyeste forbruket for denne bilen. Men sjåføren var godt fornøyd da batteriet var tilnærmet tomt ved 200 km. Da var det tre prosent igjen og tid for lading også for denne bilen.

Hvordan øke rekkevidden?

Hvordan kan vi så unngå rekeviddeangst på kalde vinterdager? Det enkle svaret er å kle på seg litt ekstra, dempe eller droppe varmeapparatet og selvfølgelig unngå en aggressiv kjørestil. Da kan du øke rekkevidden med inntil 25 prosent hvis det skulle knipe.

Og husk at den adaptive cruise controllen har som oppgave å kjøre i den hastigheten du ønsker, ikke å spare energi.

Lave drivstoffkostnader

Med til historien hører også at følgebilen, en IONIQ hybrid kjørte distansen på 0,43 liter per mil, altså en drivstoffkostnad på rundt hundre kroner. Bilen var utstyrt med Nokian Hakkapeliitta 195/65 R15 vinterdekk og kjørte omtrent halvparten av distansen med smart cruise control og to personer om bord.

Den elektriske «sparebilen» brukte strøm for ca. 20 kroner til Vålerbanen, mens den andre elbilen brukte strøm for 28 kroner. Drivstofforbruket for denne turen viser at elbilene kan kjøre på under 1/3 av kostnadene for en gjerrig hybrid.

Testen

Testen ble gjennomført av Hyundai Motor Norway i samarbeide med Norsk Elbilforening torsdag den 9. februar 2017. Begge de elektriske bilene var utstyrt med varmepumpe og vinterdekkene var Nokian Hakkapeliitta 205/55 R16. Bilene har oppgitt 280 km rekkevidde basert på NEDC (New European Driving Cycle).

Les mer om IONIQ electric

Har du lyst til å prøvekjøre? Bestill en uforpliktende prøvekjøring hos en av forhandlerne våre! 

Relaterte artikler
Elbil

Se og bli sett med Hyundai KONA electric

Hyundai KONA electric var best i test blant elbiler når det gjaldt lys i en undersøkelse Dagbladet, Dinside og Autofil gjennomførte i samarbeid med det finske magasinet Tekniikan Maillmaa i oktober.

Tips og råd

Vårklar bil med vask og polering

Det er på tide å vaske vinteren av bilen, og gi bilen en velfortjent vårpuss. NAF anbefaler bileiere å sette av litt tid for å gjøre bilen klar for vår- og sommerhalvåret. Har du allerede skiftet hjul i påsken, kan det likevel være nyttig å lese gjennom tipsene nedenfor.

Back to top