Gå til innhold

God sikt og ren frontrute

Når vasket du frontruten sist? Kjører du rundt med en tynn grå film på innsiden? Lav høstsol og skitten frontrute er en farlig kombinasjon. Les våre tips om hvordan du holder deg trygg på veien. 

  • Endret: 01.10.19

Et godt tips fra NAF er gode vindusviskerne, ren frontrute og riktig innstilte lys for å kjøre sikkert på mørke høstdager med lav sol og mørke, regntunge kvelder. Her oppsummerer vi NAFs tips for å unngå den farlige kombinasjonen av sol og skitten frontrute. PS! Rådene er like viktige om våren.

Skift ut vindusviskerne!

Opplever du «striper» på ruta når bruker viskerne, er det en god indikasjon på at de må byttes. En god tommelfingerregel er om vindusviskerne er over ett år gamle, kan det være på tide å bytte til nye. Om du er flink til å rengjøre bladene på viskerne jevnlig, forlenger du levetiden på vindusviskerne.

Spylervæske er noe alle bileiere trenger, spesielt i overgangssesongene som på våren og høsten. Salt og innsekter gir frontruta et lag som gror fast, det eneste som hjelper er rikelig med spylervæske.

Det norske klimaet gjør oss nordmenn til storforbrukere av spylervæske på plastkanne. Vi i Hyundai er først i verden til å lansere spylervæske på pappkartong, som gir deg muligheten til å spare miljøet for unødvendig plastforbruk. Her får du mer fakta om vår lansering av spylervæske på pappkartong.

Trenger du hjelp til å skifte vindusviskerne, kom innom en av våre forhandlere.

Slitt frontrute gir dårligere sikt

En frontrute bør sjekkes jevnlig. Steinsprutskade bør repareres så fort som mulig og en slitt frontrute må skiftes. NAF er klare: Frontruten «burde sjekkes hver 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje. Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.»

Rengjør ruten på innsiden

Lav sol er ekkel og blender når man kjører, enda verre blir det med skitten rute. Det er mer skitt på innsiden av frontruten enn man skulle tro. Luften som strømmer gjennom varmeapparatet eller aircondition er nødvendigvis ikke så ren. Har du en tynn grå film på innsiden av frontruten, er det på tide å vaske frontruten på innsiden.
Det er ulike tips og dyre produkter, et godt råd fra NAF er å vaske ruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget som legger seg på innsiden av ruten. For å unngå skjolder, tørker du av med en tørr klut.

Sjekk lyset med papirark

Kontroller at alle lys på bilen er rene, intakte og riktig justert. Trenger du hjelp til å bytte pærer eller om lysene er riktig justert, søk gjerne hjelp hos en av våre forhandlere.

NAF har en enkel måte å sjekke om lyset virker som det skal:

NAF veihjelp
Hold opp et hvitt ark foran lysene når nærlyset er tent. Vises det en vannrett klar stripe er lyspæra satt inn riktig. Kommer det fram en sirkel på arket som en sol (lyset stråler til alle kanter) er pæren satt inn feil. NAF veihjelp

...og sist, men ikke minst; sjekk ditt eget syn!

 

 

 

 

Relaterte artikler
Annet

På tur med Hyundai – Losby Gods

Det er lite som slår følelsen av å sette seg bak rattet å bare kjøre. Kjøre mot nye, ukjente og spennende mål eller tilbake til gamle trakter der minnene og nostalgien fortsatt lever. Med vårt prosjekt #påturmedhyundai ønsker vi å dele våre beste opplevelser fra veien, og håper at du vil være med å gjøre det samme.

Annet

På tur med Hyundai – Helgelandskysten

Vakre kontraster, spektakulære naturfenomener og sagnet om De syv søstre -Helgelandskysten er definitivt verdt turen. Med #påturmedhyundai ønsker vi å dele opplevelsene våre fra veien, og håper du vil være med på å gjøre det samme.

Annet

På tur med Hyundai – Nordkapp

Vi nådde målet! I vår KONA electric har vi lagt bak oss etappen Oslo-Nordkapp og på veien har vi fått oppleve førsteklasses norsk natur. Nå har vi kommet til veis ende på dette eventyret, nemlig Nordkapp. Takk for turen. Med #påturmedhyundai ønsker vi å dele opplevelsene våre fra veien, og håper du vil være med på å gjøre det samme!

Back to top