Gå til innhold

Fremtidens kjøretøymobilitet

Hyundai CRADLE har presentert mye nyskapende teknologi for fremtidens biler. En av deres seneste nyskapninger, Elevate-konsept, vil være til stor nytte for mobilitet i alle slags terreng, og ikke minst i katastrofer og ulykker.

  • Publisert: 28.01.19

Consumer Electronics Show 2019

Under teknologimessen CES, avholdt i Las Vegas, presenterte Hyundai flere spennende konsept for fremtidens biler. Blant dem finner man «Walking Car Consept» eller «Elevate» som er et konsept utviklet av Hyundai sin egen innovasjonshub CRADLE.

"Ved å kombinere roboters robusthet med Hyundais nyeste EV-teknologi, har Elevate muligheten til å ta folk dit ingen bil har vært før, og omdefinerer vår oppfatning av kjøretøyfrihet,» sier David Byron, designleder, Sundberg-Ferar.

Fremtidens kjøretøymobilitet

Tenk deg en bil som sitter fast i snøen bare 10 meter fra motorveien, men som har muligheten til å gå eller klatre tilbake til veien over det utfordrende terrenget - dette er fremtiden for kjøretøymobilitet. Det finnes utallig muligheter med en løsning som dette. For personer med nedsatt funksjonsevne og som ikke har tilgang til en rampe eller annen hjelp for å komme seg ut av hjemmet sitt vil Elevate kunne tilby en helt ny hverdag. Ved å enkelt tilkalle en autonom Hyundai Elevate vil kjøretøyet kunne gå hele veien opp til inngangsdøren og en eventuell rullestol kan enkelt plasseres i bilen.

For å skape en så fleksibel kjørefrihet som mulig har kjøretøyene fra Elevate-konseptet muligheten til å tilpasse ulike deler for spesifikke situasjoner. Bilens ben har fem frihetsgrader og er konstruert med det siste innen elektrisk teknologi. Designet er unikt tilpasset basert på både pattedyrenes og reptilenes gangarter, slik at de kan bevege seg fritt i alle retninger.

hyundai-elevate-walking-car-concept-7.jpg

 

Se video av Hyundai Elevate Concept

Teknologien for beredskap- og utrykningstjenester

Enhver person som jobber med beredskap- og utrykningstjenester vil fortelle deg at de første 72 timene etter en naturkatastrofe er de mest avgjørende for å redde liv. Dessverre kan det være vanskelig for søk- og redningsmannskapet å nå ut til de skadde med umiddelbar hjelp på grunn av alvorlighetsgraden på katastrofen (skogbrann, jordskjelv, orkan eller flom).

Behovet for effektiv, rask og robust transport under ulykker og katastrofer er det som førte til at Hyundai utviklet det første kjøretøyet med bevegelige ben. Elevate er det første Ultimate Mobility Vehicle (UMV), som blander teknologi funnet i elektriske biler og roboter, som gjør det mulig å krysse terreng utover begrensningene til selv det mest dyktige terrengkjøretøyet.

"Når en tsunami eller et jordskjelv inntreffer kan dagens redningsvogner levere søk- og redningsmannskapet til utkanten av katastrofeområdet, derfra må mannskapet gå resten av strekningen til fots. Elevate kan kjøre direkte til kjernen av katastrofeområdet og klatre over både flomrull og smuldret betong,´´ sier John Suh, visepresident og leder av Hyundai CRADLE.

hyundai-elevate-walking-car-concept-9.jpg

Relaterte artikler
Teknologi

Er det mulig å kjøre på hydrogen gjennom Europa?

Det er spørsmålet et titall europeiske biljournalister nå stiller seg. For å finne svaret reiste de søndag på en langtur fra Bergen til Bolzano i Italia med ti hydrogenelektriske biler. I Norge finnes det i dag fem hydrogenstasjoner og i Europa har man nå startet byggingen av et nett av hydrogenstasjoner som skal binde Europa sammen.

Back to top