Gå til innhold

Far og sønn bygger driftingbil sammen

Andre Olsen (18) fra Skien har talent for å beherske biler, spesielt racingbiler i klassen drifting. Selv om han nettopp har tatt førerkortet har han mange år på baken som erfaren driftingsjåfør.

  • Publisert: 09.05.17

Sporten hvor man med vilje får bakhjulene til å miste grepet, slik at bilen spinner kontrollert gjennom svingen. Eller for å si det folkelig; kontrollert sladding.

Andre startet bilkjøringen på bane som 14-åring og har nå to sesonger bak seg som aktiv sjåfør i den norske juniorserien for ​driftere. I år tar han steget opp blant de store gutta og skal delta i NM i Pro som er den tøffeste og hardeste klassen.

Spennende med ny bil

Sammen med sin far Kim Olsen (41) har Andre i vinter bygget en helt ny driftingbil, en Hyundai Veloster, som han skal bryne seg på den norske eliten med. Selv om bilen er ferdigbygget understreker Kim og Andre at 2016 blir en prøve, feile og utvikle seg sesong. -Bilen må settes opp og Andre må få fotfeste i Pro serien, sier Kim. - Målet er å komme blant topp 10 i NM Pro og få kjørt mye på Gatebil som gir god kjøretrening, sier en spent far videre.

Fra forhjulsdrift til bakhjulsdrift på rekordtid

Bilen de kjører, en ombygget Hyundai Veloster med 700 hk (900nm), har blitt bygget på rekordraske fire måneder. - Det har vært en krevende prosess og jeg er glad jeg har bygget noen biler før, sier Kim. Først måtte de strippe bilen helt ned. Så kuttet de av det de trengte for å få plass til bakhjulsdrift, siden bilen originalt har fremhjulsdrift. Dermed måtte man også bygge om forstillingen før velteburet og annet utstyr kom på plass. Bilen er selvsagt bygget etter det internasjonale bilsportforbundets regler (​FIA) og den kan brukes over hele verden i driftingkonkurranser.

Andre har i vinter bygget en helt ny driftingbil.

Andre kjører en ombygget Hyundai Veloster med 700 hk (900nm).

Vil kjøre i utlandet

Og det er nettopp kjøring i utlandet som ligger i planene til far og sønn. Første mål er å vinne NM i Pro, gjerne i 2017. Men deretter er det profesjonell kjøring i U.S.A. som er målet. Og det burde være realistisk, da flere norske sjåfører har gjort det bra der, som for eksempel ​Fredrik Åsbø fra Ski som ble verdensmester i 2015.

Aktiv bilfamilie

Med to så aktive karer som Andre og Kim i familien, blir bil en naturlig del av hverdagen. - Vi får god støttet av familien og de er vant til at praten går rundt bil og beslektede aktiviteter, sier Andre. Ved siden av bilsport går han på videregående på industri/teknologi, og om sommeren jobber han på Hurtigruta Carglass. Og som ikke det er nok, er Andre ambassadør for ​UNG2020 som driver forebyggende tiltak for ungdom mellom 15 og 25 år. - Jeg har også stilt opp for Statens vegvesen når de driver trafikksikkerhetsarbeid mot unge, sier Andre som også har tid til kjæresten Pernille innimellom slagene.

Følg Andre og hans Hyundai Veloster driftingbil på deres egen Facebookside.

Tidligere meritter

  • 2. plass NM jr 2014
  • 2.plass Powerdriftserien JR 2014
  • KNA jr mester 2014
  • 1.plass NC jr cup 2015
  • KNA mester jr 2015
Relaterte artikler
Back to top