Gå til innhold

Er det mulig å kjøre på hydrogen gjennom Europa?

Det er spørsmålet et titall europeiske biljournalister nå stiller seg. For å finne svaret reiste de søndag på en langtur fra Bergen til Bolzano i Italia med ti hydrogenelektriske biler. I Norge finnes det i dag fem hydrogenstasjoner og i Europa har man nå startet byggingen av et nett av hydrogenstasjoner som skal binde Europa sammen.

  • Publisert: 14.06.17

Første del av journalistenes tur ble unnagjort på søndag med strekningen Bergen til Porsgrunn, hvor en av landets fem hydrogenstasjoner finnes. Alle deltagerne klarte de 41 milene med god margin. Etter en flott sommerkveld i Bergen fikk de en god dose flott norsk natur bestående av både fjell, fjord og vidde. Alle bilene ble fylt med hydrogen før ferden videre til Larvik hvor en hurtigferge bragte journalistene vel frem til Hirtshals i Danmark søndag kveld.

 

Danmark har allerede flere hydrogenstasjoner slik at man uten rekkeviddeangst kan kjøre landet på kryss og tvers. Journalistene vil underveis til Italia møte flere av aktørene som jobber med utbyggingen av hydrogen i Europa og dermed oppnå en god forståelse for det mange mener er den neste store bølgen av elektriske biler.

 

Hydrogenelektriske biler genererer strøm fra hydrogen som fylles på bilens tank. Elektriske biler, slik de fleste kjenner dem, får strøm fra batterier. Elektriske biler drevet med hydrogen har rekkevidde på 50-60 mil, stort sett mer enn de fleste elektriske biler med batteri. Bilene journalistene kjører er Hyundais ix35 Fuel Cell, verdens eneste serieproduserte hydrogen-SUV.

 

Les mer om Hyunda ix35 Fuel Cell

Relaterte artikler
Teknologi

Bilen som kan åpnes med fingeravtrykket

En finger på dørhåndtaket er alt som skal til for å åpne døren på nye Hyundai Santa Fe. De første utgavene som kom til Norge for noen måneder siden leveres foreløpig ikke med fingeravtrykk-skanner, dette kommer først på hjemmemarkedet i Korea og vil bli levert til andre markeder etter hvert.

Teknologi

Verdens første navigasjonssystem med holografisk AR

Sammen med det sveitsiske start-up selskapet WayRay har vi i Hyundai utviklet en demo av verdens først navigasjonssystem med holografisk utvidet virkelighet (AR). Teknologien ble plassert i en demobil og presentert under årets teknologimesse, CES, i Las Vegas 08. januar.

Back to top