Gå til innhold

Bilen som kan åpnes med fingeravtrykket

En finger på dørhåndtaket er alt som skal til for å åpne døren på nye Hyundai Santa Fe. De første utgavene som kom til Norge for noen måneder siden leveres foreløpig ikke med fingeravtrykk-skanner, dette kommer først på hjemmemarkedet i Korea og vil bli levert til andre markeder etter hvert.

  • Publisert: 09.01.19

Første bilen med denne teknologien

Ifølge Hyundai er dette første gang en serieprodusert bil leveres med teknologi som gjør at den kan åpnes, startes og låses ved hjelp av fingeravtrykk-teknologi. Det eneste du trenger å gjøre er å legge tommelen på fingeravtrykk-sensoren på dørhåndtaket. Teknologien kommer i Hyundais store SUV Santa Fe, når den kommer med oppgradert utstyrsnivå. Teknologien kommer i utvalgte markeder i første kvartal i år. Til Europa vil teknologien komme på et senere tidspunkt.

Fingeravtrykket blir «godkjent» av en kontrollenhet inne i bilen, som igjen låser opp døren. I tillegg vil bilen automatisk stille inn førersetet, utvendige speil og oppsett for telefon, radio og annen teknologi så fort den kjenner igjen fingeravtrykket ditt. Det er mulig å legge inn fingeravtrykket til flere i familien i systemet. Bilens startknapp er også byttet ut med en tilsvarende sensor, slik at du heller ikke trenger nøkkel for å starte bilen.

Stiller inn alt i bilen

– Vi jobber også med å utvikle systemet, slik at det i framtiden kan stille inn rattet, temperaturen i kupeen og andre ting i bilen slik du vil ha det, sier Albert Biermann, som er utviklingssjef i Hyundai. Han er ikke redd for at teknologien kan forfalskes slik at det blir lettere for uvedkommende å stjele bilen:

– Vi har jobbet mye med å gjøre fingeravtrykk-teknologien så sikker som mulig. Sensoren som skanner fingeravtrykket kan blant annet kjenne forskjell på graden av elektrisitet forskjellige steder på fingeren. Sjansen for at systemet skal forveksle ditt fingeravtrykk med avtrykket til en annen person er bare 1 til 50.000. Det gjør etter vår mening dette systemet flere ganger sikrere enn om du bruker en vanlig nøkkel eller en nøkkel-løs ordning, sier Biermann.

Vanskeligere å stjele bilen

– Vi kjenner jo til dette med fingeravtrykk-skanning blant annet fra mobiltelefoner og er ikke overrasket over at det nå også kommer på biler. Sett fra vårt ståsted er dette en spennende og veldig positiv utvikling. Så vil tiden viser hvor mye sikrere et slikt system egentlig er, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring. Han har sett at bilindustrien de siste årene har tatt i bruk ny teknologi som gjør det vanskeligere å stjele biler.

– Det har blitt vanskeligere å stjele biler på den tradisjonelle måten, men samtidig har vi hatt tilfeller der tyver nå bryter seg inn i boligen for å få tak i nøklene til den dyre bilen som står parkert på gårdsplassen. Med bruk av fingeravtrykk i stedet for nøkkel, kan kanskje også dette problemet bli borte, sier Rysstad.

 

Relaterte artikler
Bilnytt

Hyundai presenterer helt ny virtuell cockpit

Det er allerede lenge siden bilen gikk fra å være et rent fremkomstmiddel til et avansert teknologisk verktøy. Kravene til å holde seg på en moderne førsteplass har endret seg voldsomt bare det siste tiåret. Vi presenterer nå vår pågående studie av en helt ny virtuell cockpit som skal kunne introduseres i alle bilklasser.

Bilnytt

Hyundai i30 – en bil for alle

Den nyeste modellen av i30 er Hyundais svar på kundenes ønsker, med det siste innen moderne teknologi. Den er klasseledende innen både multimedia og sikkerhet.

Bilnytt

Hyundai Motor kåret til årest produsent av BBC TopGear Magazine

BBC TopGear Magazine har anerkjent Hyundai Motor som årets produsent i den siste utgave av bilmagasinet. Magasinet definerer oss som et sørkoreansk firma med imponerende mangfold og et ambisiøst produktutvalg som har greid å sette mer etablerte merkevarer i skyggen, anerkjennelser vi i Hyundai er svært stolte av.

Back to top