Gå til innhold

11 kjøretips til hvordan å komme seg gjennom vinteren

Man trenger ikke Game of Thrones for å merke at «Winter is coming». Her til lands har årstiden allerede tatt et fast grep over hele landet. Med våre tips holder du deg trygt på veien i all slags vintervær.

  • Publisert: 04.02.19

Med vinteren kommer også mørke kvelder og uforutsigbare kjøreforhold. Enten det er glatte veier eller frosne vinduer - denne årstiden presenterer en rekke utfordringer for bileiere lenge før de i det hele tatt har startet motoren.

Med våre nyttige tips og triks beskytter du ikke bare bilen, men også passasjerene. Og enda bedre, mye av det du trenger for å løse problemene finner du i ditt eget kjøkkenskap.

1. Bruk aldri kokende vann til å smelte is på rutene.

Varmt vann kan i verste fall føre til sprekker i glasset. Gå til innkjøp av en frostvæske som du alltid burde ha tilgjengelig i bilen. Som et alternativ kan faktisk eddik og vann være en enkel løsning. Bland tre deler eddik med en del vann i en sprayflaske. Du kan også forhindre isdannelse på rutene ved å spraye eddik på bilvinduene før du går til sengs om kvelden.

2. Invester i en god skrape.

Bruk hverken metall eller glass til å skrape rutene. Bruk en plastskrape, så du unngår riper på både vinduer og i lakken.

3. Ha rene lykter.

Vinter betyr tidlige og mørke kvelder, og i tillegg gir regn, snø, sludd og tåke som dårligere sikt. Av den grunn er det viktig og alltid ha rene lykter for å sikre deg best mulig sikt. Du kan kjøpe lykt-rens hos en av våre autoriserte forhandlere.


4. Når låsen fryser.

Desinfiseringsmiddel kan smelte en frossen lås. Legg bilnøklene i middelet og la alkoholen i væsken gjøre jobben. Du kan også forsøke forsiktig å varme opp nøkkelen med sigarettenneren eller spraye litt frostvæske på den.

5. Beskytt vindusviskerne.

Det er en grunn til at noe vær blir kalt for ruskevær. Når værgudene viser seg frem på sitt verste kan søle og jord ende opp på vinduene. Derfor trenger vi at vindusviskerne er i topp form for å kunne takle pøsregn, hagl og snø.

Mange anbefaler å la vindusviskerne stå ut når bilen står parkert for å forhindre at de fryser fast i frontruten. Gni dem inn med alkohol, eller hold dem varme kvelden før med et par deilig ullsokker. Det er sant - ullsokker kan mer enn bare å holde tærne våre varme.

6. Sjekk dekkene.

Vinterdekk er et must i Norge, men de hjelper lite hvis de er gamle og utslitt. I snø skal du ha dekk med minimumsdybde på 3 mm i hjulmønsteret. Finn din lokale Hyundaiforhandler for en vintersjekk.

7. Å kjøre i snø – ikke slipp ut luften.

Det er en vanlig misoppfattelse at å ta ut luft av dekkene øker veigrepet når man kjører på snøfylte veier. Hjulene på bilen er derimot designet til å virke optimalt med et visst lufttrykk. Å endre på dette nivået kan være farlig.

8. Hold avstand.

I vått og glatt føre med dårlig sikt er det ekstra viktig å holde avstand for å ha best mulig sjanse til å bremse ved uhell. Kjøretøyet ditt vil trenge ekstra avstand for å stoppe opp på glatt føre. Sikkerhetssystem «Forward Collision-Avoidance Assit (FCA) som finnes i våre modeller, som for eksempel i vår KONA electric, gir beskjed til føreren ved akutte situasjoner, og bremser også automatisk ved behov. NB! Vis aktsomhet ved bruk av Cruise Control på glatt føre.

9. Den iskalde stillheten.

Hvis det blir overraskende stille mens du kjører på glatt føre kan dette bety at du kjører på ren is. For biler med ABS bremsesystem, brems fullt ut og la systemet gjøre resten av jobben. Dersom du ikke har ABS-bremser, ta foten av gasspedalen og pek hjulene inn i sporene.

10. Start i et høyere gir.

Når du skal starte bilen på glatt føre, prøv å start kjøringen i et høyere gir enn vanlig. Dette vil redusere hjulrotasjonene og dermed minske sjansen for å spinne. Gå gradvis nedover i gir for å få ned farten og brems i intervaller.

11. Ikke begi deg ut på tur før du har sjekket værmeldingen.

Til slutt, du bør utsette eller potensielt kansellere turen hvis det er meldt svært dårlig vær og kjøreforhold. Moderne teknologi som LIVE Service som finnes i mange av våre modeller oppdateres kontinuerlig med det siste av vær- og trafikkforhold slik at du alltid kan ha full oversikt. Eller du kan ta en titt innom YR eller Storm før du legger ut på tur.

 

Relaterte artikler
Annet

Hverdagsheltene inntar Bislett Stadion

Den 7. juni går Bislett Games av stabelen, og vår helt egen superhelt Karsten Warholm skal sammen med andre friidrettshelter igjen få bevise hva de er gode for! Bislett Games sikter mot å være verdens mest bærekraftige friidrettsarrangement og frakter blant annet sine idrettsutøvere til og fra trening i elbiler og hydrogenbiler fra Hyundai. Vi er stolte sponsorer av arrangementet og gjør vårt beste for å redde verden - i ekte superheltånd.

Annet

myHYUNDAI – Derfor bør du bli medlem

Hyundai lanserer nå vår nye kundeportal – myHYUNDAI. Er du Hyundai-eier bør du opprette bruker for å få all informasjon om bilen din og ditt bilhold samlet på et sted. Her finner du din servicehistorikk, ditt digitale servicehefte samt oversikt over viktig informasjon og aktuelle kampanjer.

Back to top