Gå til innhold

Lading av elbil – Steg for steg

Som eier av en elbil vil du møte en ny hverdag med ny teknologi, og det er ikke unormalt å ha noen spørsmål. Hyundai ønsker å gjøre den nye hverdagen enkel og oversiktlig for deg, og vil på denne siden gå kort igjennom det du trenger å vite om lading av din elbil.

  • Publisert: 17.12.18

Lade elbil hjemme

Det enkleste stedet å lade elbilen din er hjemme. 

Vi anbefaler på det sterkeste at du installerer en hjemmeladestasjon. Ikke bare får du raskere og sikrere lading, det er også en god investering i boligen din når denne en dag skal selges. 

Hos din autoriserte Hyundai-forhandler kan du få et godt tilbud på hjemmeladestasjon.

Du kan også lade elbilen din på en vanlig stikkontakt, med kabelen som følger med bilen. Det er imidlertid strenge krav til at kontakten du bruker for jevnlig lading av elbil er forskriftsmessig installert. Det er heller ikke tillatt å lade på over 10A med en vanlig stikkontakt. 

Mer om dette kan du lese hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Vær oppmerksom på at Hyundais elbiler automatisk låser fast kabelen til bilen ti sekunder etter at du har låst opp. Dette er et sikkerhetstiltak. Gjør det derfor til en vane å trekke ut kabelen straks du har låst opp bilen. Skulle kabelen låse seg fast igjen, er det for øvrig bare å låse opp bilen på nytt. 

Lade på tur

Langs veien og i byer er det i hovedsak tre forskjellige lademåter som er tilgjengelig; saktelading, normallading og hurtiglading. 

Lading fra Type 2-kontakter

Å lade fra ladebokser med Type 2-kontakt er det vi kaller normallading. Type 2 er den vedtatte standarden for elbilladekontakter i Europa, og har en rekke fordeler fremfor lading på vanlig stikkontakt. Type 2 fungerer på alle nye elbiler, og når du kjøper en elbil importert av Hyundai Motor Norway følger riktig ladekabel med som standard. Lading på ladepunkter med Type 2-kontakt går vesentlig raskere enn lading på vanlig stikkontakt, og er også en sikker og god løsning. Hvor raskt ladingen går avhenger av effekten på ladestasjonen, og hvor mye ombordladeren i din elbil kan ta i mot. Dette er henholdsvis 6,6 kW på IONIQ electric og 7,2 kW på KONA electric.

Lade fra stikkontakt

Å lade fra vanlig stikkontakt er det man gjerne kaller saktelading. Ladepunkter med slike kontaker er fortsatt vanlige på offentlige ladestolper, men vil gradvis forsvinne og erstattes av Type 2-kontakter, som gir det vi kaller normallading. Lading fra vanlig stikkontakt går sakte, og det vil ta lang tid å lade opp det store batteriet i en elbil. Husk for øvrig at ladekabelen din må trekkes ut av bilen før du trekker ledningen ut av støpselet. For ordens skyld vil vi understreke at Hyundais elbiler låser fast kabelen til bilen ti sekunder etter at du har låst opp bilen din. Da må du låse opp på nytt, for så å trekke ut kabelen.

 

 

Lading på hurtigladestasjoner


Lading på hurtigladestasjoner er det vi til daglig kaller hurtiglading. Dette lar deg lade opp bilens batteripakke på kortest mulig tid, og er ideelt ved lange kjøreturer. Hyundais elbiler er ledende i sine segmenter på ladehastighet, og man vil normalt kunne lade nok til å få god rekkevidde på rundt 30 minutter. Våre elbilmodeller har batterivarmer som standard, og dermed er ladehastigheten høy også når det er kaldt ute. Ladetiden påvirkes av stasjonens kapasitet. Hyundais elbiler er utstyrt med CCS-kontakt for hurtiglading, som er den vedtatte standardkontakten i Europa. Det betyr at du vil finne hurtigladere med CCS-kontakt over hele Norge, så vel som i resten av de europeiske landene. Normalt sett er stasjonene utstyrt med både en CCS-kontakt og en Chademo-kontakt. Vanligvis kan man kun bruke en av disse om gangen fra hver enkelt «pumpe». På hurtigladestasjoner trenger du ikke egen ledning, da disse er fastmontert på stasjonene.

 

Ladebrikke fra Hyundai


Ladebrikke fra Hyundai er en del av vår velkomstpakke. 

Med ladebrikken kan du enkelt lade hos de største ladeoperatørene i Norge. Brikken må registreres hos hver enkelt av operatørene for å fungere. (trykk på hver enkelt logo nedenfor)

 

elbilbrosjyre ny.jpg

ladebrikk nye.jpg

 

Registrering av ladebrikke


Trykk på logoen til ladeleverandøren du vil registrere brikken hos for mer informasjon.

 

BKK.jpg

CIRCLE-K-web.jpg

Lade-i-Norge.jpg

Fortum.jpg

Grønn-Kontakt.jpg

 

Ladebrikken vil også kunne benyttes ved de offentlige ladestasjonene til Oslo kommune.

 

Relaterte artikler
Bilnytt

Vi inngår samarbeid med Rimac om high performance-elbiler

Hyundai Motor Group og Rimac Automobili har inngått et strategisk partnerskap. Målet med samarbeidet er å styrke vår satsning mot å bli ledende i markedet for high peformance-elbiler. I tillegg er partnerskapet et steg videre for oss som en «game changer» innen miljøvennlig mobilitet.

Elbil

Se og bli sett med Hyundai KONA electric

Hyundai KONA electric var best i test blant elbiler når det gjaldt lys i en undersøkelse Dagbladet, Dinside og Autofil gjennomførte i samarbeid med det finske magasinet Tekniikan Maillmaa i oktober.

Back to top