Skal du begynne å sykle? Dette trenger du

Oppmerksomheten rundt sykkelsporten har vokst seg stor i Norge de siste årene, og skal du selv kaste deg på sykkelen kan det bli kostbart. Som syklist vil du trenge en god del utstyr – men det er også mye du kan droppe.

La oss starte med det viktigste: Selve sykkelen. Det er viktig å velge en sykkel du selv synes er behagelig å sitte på og som er lett å håndtere - og som er innenfor ditt budsjett. Gode sykkelsko og sykkelbukser er også smart for å få mest mulig ut av syklingen. Hjelm og sykkelhansker er minimum av det man bør ha som beskyttelse.

Når du skal kjøpe sykkel er det viktig å passe på at sykkelen passer deg i størrelse. Det spiller liten rolle om sykkelen er i topp kvalitet hvis den er for stor eller for liten.

Når det kommer til sko er det mye å velge mellom på markedet. Det viktigste er å velge sko som er gode på foten, og pedaler som passer skoene. Sykkelsko med klikkpedaler er ikke nødvendig, men det sikrer at du får maksimalt ut av hvert tråkk. Hvis du velger å bruke sykkelbukser så skal de rett på kroppen uten undertøy under, så renhold er viktig. En god sykkelbukse gir deg god bevegelighet og beskyttelse av lår, rumpe og hofter.

Utstyr for nybegynneren

Det er viktig å huske på ditt reelle utstyrsbehov. Det er ikke utstyret som avgjør resultatet ditt, det er deg selv. Med andre ord trenger du ikke mye fancy utstyr for å få fine sykkelturer, eller kanskje være med i et mosjonsløp.

Har du ambisjoner om konkurrere, eller dyrke sykling som hobbyer det i midlertid noen flere ting du bør anskaffe deg. Dag Otto Lauritzen har tidligere uttalt seg om nettopp dette i en artikkel for TV2. En enkel huskeliste for deg som nybegynner er:

  • Valg av sykkel – landeveissykkel, hybrid eller terrengsykkel?
  • Sykkelbukse
  • Sykkeltrøye og refleksfarget jakke eller vest
  • Hjelm
  • Sykkelsko og sykkelhansker
  • Flaskeholder, flaske, pumpe og reserveslange

Hvor mye bør du investere i sykkelutstyr?

Hverdagssyklisten

Ser du på sykkel som et hyggelig fremkomstmiddel, som også gir deg god mosjon, er det fint mulig å slippe unna med en investering på ca 10 000 kroner, inkludert sykkel. Det kan være mye å spare på å kjøpe en brukt sykkel.

Hobbysyklisten og proffsyklisten

Investeringen øker noe hvis man skal dyrke sykling som en hobby, eller kanskje har som ambisjon å leve av syklingen.

Vi har tatt en prat med en hobbysyklist og en proffsyklist for å finne ut litt mer om forskjellene på en som sykler på fritiden for gøy og en som har sykling som jobb. Og sist men ikke minst, for å finne ut hva de synes om verdens nordligste sykkelritt, Arctic Race of Norway.

Sykkelinteressen har kostet mye penger

For hobbysyklist Adrian Eriksen startet fascinasjonen for sykkel ved at han som så mange andre ble bitt av Tour de France-basillen. 25 åringen sykler for hobbylaget FDPC, Futa Drill Pro Cycling, som i følge seg selv er verdens mest joviale sykkelklubb. Han bruker fort 5-10 timer i uken på sykling.

Hva var det viktigste for deg når du skulle kjøpe deg sykkel?

– Det viktigste for meg var vekten på sykkelen, sittekomforten og selvfølgelig det at den så badass ut, forteller Eriksen.

Eriksen begynte å sykle for 2-3 år siden. Og sykkelinteressen, den har kostet sitt.

– Alt utstyret jeg har, det har kostet mye. Nøyaktig hvor mye det har blitt totalt er jeg usikker på, men det har vel fort blitt en 50-60 000 kroner som har gått med, forteller han, men understreker at man overhodet ikke trenger bruke så mye penger for å kunne nyte sykkelinteressen.

Gleder du deg til Arctic Race of Norway?

– Ja absolutt! Arctic Race er et meget flott sykkelritt i flotte omgivelser. Jeg har alltid troen på de norske. Edvald Boasson Hagen har virket fryktelig solid i årets Tour de France, så jeg holder en knapp på ham hvis han stiller til start, sier Eriksen.

– Det viktigste er en lett og stiv sykkel

Proffsyklist Sondre Holst Enger har blitt omtalt som et enormt talent i sykkelverden, og i fjor fikk mange øynene opp for den spreke 23-åringen fra Horten når han tok fire topp 10-plasseringen i Tour de France. I Bern sendte han frysninger gjennom hele Norges sykkelinteresserte befolkning da han tok tredjeplassen bak Alexander Kristoff og Peter Sagan. Holst Enger, som for tiden sykler for laget Ag2r-La Mondiale, forteller at det viktigste for ham som proffsyklist er en lett og stiv sykkel.

– Det aller viktigste for meg er å alltid ha en sykkel som er i orden. Den må være lett og stiv og hjulene må selvfølgelig alltid være i perfekt stand.

Hva mener du er de største forskjellene på utstyr for nybegynneren kontra utstyr for den proffe?

– De proffe syklistene får alltid det nyeste utstyret på markedet, og utstyret vi bruker er alltid i topp stand. Nybegynnerne er stort sett fornøyde med en gjennomsnittlige sykkel hvor det meste av utstyret er middels. Hobbysyklistene derimot, de er veldig opptatt av utstyr. De går inn på hver minste detalj fordi de synes det er så morsomt. De vil som regel ha det råeste på markedet, sier Holst Enger.

Om 23 åringen skal sykle årets Arctic Race of Norway er ennå uvisst.

– Arctic Race er et veldig fint sykkelritt å delta i, med tanke på naturen rundt og den fantastiske stemningen langs løypa. Om jeg skal sykle i år eller ikke, det gjenstår å se, avslutter Sondre Holst Enger.

Hyundai nyhetsbrev

Registrer din e-postadresse her:

Gyldig e-postadresse må fylles ut